Arsenal werd de overwinning tegen Brentford ontzegd vanwege een VAR-fout

Scheidsrechtersorgaan PGMOL zegt dat “menselijke fouten” de oorzaak waren van foutieve VAR-beslissingen in wedstrijden op zaterdag. PGMOL-chef Howard Webb heeft contact opgenomen met Arsenal en Brighton om “de significante fouten te erkennen en uit te leggen” die in hun games zijn opgetreden. Videoscheidsrechter Lee Mason vergat buitenspellijnen te trekken bij de controversiële gelijkmaker van Brentford, een fout die een enorme impact zou kunnen hebben op de strijd van Arsenal om de Premier League-titel.
Arsenal-baas Mikel Arteta heeft ambtenaren ervan beschuldigd “de regels te hebben gewijzigd” nadat hij beweerde dat de gelijkmaker van Brentford in het 1-1-gelijkspel in het Emirates Stadium wegens buitenspel had moeten worden afgekeurd. Het betekende dat de buitenspellijnen niet door Mason werden toegepast en het doelpunt mocht blijven staan. Door het resultaat heeft Arsenal zes punten voorsprong op Manchester City, waarbij de twee teams elkaar woensdag ontmoeten in het Emirates. Arsenal werd zaterdag de overwinning tegen Brentford ontzegd vanwege een kostbare VAR-fout – en het was niet de eerste keer dit seizoen.
Het is triest dat we aan de verkeerde kant van een slechte beslissing staan, zoals het meestal is geweest en we moeten verder. Stilstaan bij wat had kunnen zijn heeft geen zin en we moeten nu laten zien dat we het karakter hebben dat nodig is om kampioen te worden door Manchester City te verslaan in onze volgende wedstrijd.
Webb’s eerste weken in de baan werden als positief beschouwd. Echter, voor Mason, een toegewijde VAR-official, die betrokken is bij een van de twee belangrijkste fouten op één dag, creëert het een moeilijke situatie voor Webb om mee om te gaan. Het was geen fijne dag voor de VAR. Menselijke fouten werden ook genoemd als de reden waarom Brighton een doelpunt zag afgekeurd wegens buitenspel in hun 1-1 gelijkspel in Crystal Palace.
Voormalig Premier League-scheidsrechter Keith Hackett heeft opgeroepen tot het ontslag van VAR-functionaris Lee Mason omdat hij een doelpunt niet kon uitsluiten dat Arsenal’s titeluitdaging deukte. De voormalige functionaris zei in een Twitter-bericht: “Howard Webb heeft nu de leiding over de PGMOL. Een van de eerste dingen die hij moet doen, is de vaste VAR-operator Lee Mason ontslaan.”
Er was zaterdag elders meer VAR-controverse toen Chelsea een late strafschop tegen West Ham werd geweigerd, ondanks dat Tomas Soucek het schot van Conor Gallagher met zijn arm leek te blokkeren.